Hur sitter vi när vi programmerar?

Betyder miljön något när man programmerar i skolan? Hur ser omgivningen ut? Hur tänker vi kring lärandemiljön? Hur lär vi bäst? Detta är som sagt olika för alla, men det är en lärares roll att skapa en bra lärandemiljö och ge alla de bästa förutsättningar som finns. För de mesta sitter vi i grupper när vi programmerar, ibland i större grupper och ibland i mindre. Ofta sitter de i mindre grupper för att få tillfälle att diskutera, resonera och samarbeta. Vissa gånger börjar vi en lektion enskilt och flyttar runt allteftersom de arbetar på. Alla arbetar i olika takt även här, det är därför vanligt att de som kommit längre ganska snabbt byter plats och sätter sig tillsammans och därmed tar hjälp och stöttar varandra att komma vidare. Här kan det ibland vara utmanande för mig som pedagog om man är själv i klassrum, många vill ha hjälp och alla befinner sig på olika ställen. Jag försöker vara klar med två saker…..en är att ta hjälp av varandra. Fråga efter hjälp och erbjud din hjälp om du känner att du har kommit långt. Det andra är att jag inte kan allt! Ha ha….va?! Säger barnen när jag säger att jag kan inte kan, jag sitter inte på alla svar och lösningar. Chansen är stor att jag inte har kommit lika långt som dem. Jag sitter hemma och gör jag med, men hinner självklart inte klara varje steg på  varje nivå på varje spel/programm eller app 😄 Har man det kravet så förstår jag att många lärare inte ens orkar försöka. Det får man släppa med en gång!

“Jag är nu här för att hjälpa er hjälpa varandra!” ….brukar jag ofta säga nu för tiden. Nu har de hållt på ett tag och börjar krypa förbi mig på vissa delar 😳  Det är dock viktigt att man finns där för att påvisa och påminna dem om tex tidigare strategier som de har fått använda för att klara av vissa utmaningar. Visa hur man kan tänka? Vilka strategier? Tänka om, tänka nytt?

Forskning säger även att parkodning har visat sig vara effektivt så ibland sitter vi två och två, jag tycker det fungerar bra.

Måste säga att de är extremt samarbetsvilliga när de programmerar, de erbjuder sin hjälp och är så ivriga att hjälpa, detta  ser man mycket mer sällan i andra ämnen.

Gällande lärandemiljöer så försöker jag även variera mig, ibland kan de få sitta på golvet eller i soffan om det är mer bekvämt. Ibland vill jag att de ska sitta mot tavlan då vi ska ha en genomgång och vissa dagar är det valfritt beroende vad som passar just då. Ofta delar vi upp oss i olika grupper och bord beroende vilken sida/program/app de använder och sitter då med dem som gör samma 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *