Egen berättelse i Scratch jr

Nu har vi gjort egna berättelser I Scratch jr och det gick riktigt bra! Jag ville att detta arbete skulle riktigt strukturerat och målmedvetet, det kan lätt sväva iväg annars med scratch känner jag. Man får bara vara tydlig med vad man vill att de ska göra. Alla skulle göra en egen berättelse och den kunde handla om vad de ville men de skulle tänka på alla viktiga delar av en berättelse. Det ska finnas en tydlig början, mitten och ett slut. Det ska även finnas med ett hinder eller problem som ska lösas innan slutet. De fick börja med att göra en storyboard, det tyckte flera var lite klurigt men att använda detta tyckte jag blev jättebra! De fick rita upp och skriva till till flera bilder så vi kunde läsa igenom och se på berättelsen innan de satte igång. Detta var ett stort hjälpmedel att ha bredvid sig när de senare skulle börja animera och programmera sin berättelse 👍🏻

Här kommer svenskan in ganska mycket och kan koppla många mål mot detta arbete, då de skulle skriva en berättelse innan de satte igång.

På nätet kan man hitta många handledningar till att jobba med Scratch, men nästan alla är till för datorn. Jag hittade inte till Scratch jr på ipaden, så jag skrev en egen. Här nedan kommer utdrag ur det jag skrev. Jag baserade denna “lathund/handledning” på den som finns på kodboken, fast den är endast till för Sratch på datorn som sagt så jag gjorde om den. Jag skrev, lade in nya bilder och anpassade allt till att arbeta med just Sratch jr med iPad. Jag skrev den mest för bruk på min skola, till lärarna att jobba med som en färdig lektion. Men fråga bara så kan jag maila ut hela till er…

Om någon använder denna så får ni jättegärna ge mig feedback, lite tips och råd på hur jag kan förbättra den. Har inte haft så många som hunnit försöka än, då jag nyss blev klar.

9 reaktioner till “Egen berättelse i Scratch jr”

 1. Hej, roligt med en blogg för de yngre åldrarna i programmering. Har du möjlighet att maila mig din planering för skriva berättelser i schratch? Med vänlig hälsning, Anna

   1. Hej! Är så glad att jag hittat din blogg. Har precis blivit ikt-pedagog på min skola och skulle bli väldigt glad om du vill maila mig din handledning för egen berättelse. Förresten, hur ser uppdraget för dig ut som ikt-pedagog? Med andra ord vad gäller för dig, tid? Ersättning? Minskad undervisningstid? Mm.. Vill veta vad jag bör “kräva”. Mvh Sofi

    1. Hej!
     Tack! Jag kan maila den till dig 🙂
     Du får jättegärna ge feedback sedan om den var hjälpsam alls eller bristfällig….
     Ja, jag kan dela med mig med lite info kring min roll som IKT-pedagog, som också är relativt ny sen i augusti. Maila mig så kan jag skriva lite mer 🙂
     Mvh Jenny

 2. Hej
  Så glad att jag hittade fram till din blogg. Vill börja med programmering i klassen. Denna sida har veklingen inspirerat mig ännu mer =).
  Har du möjlighet att maila mig din “lathund”. Jag skulle bli så glad =)
  Var kan jag hitta din mail?
  Mvh Jill

  1. Tack! Vad glad jag blir! Det går bara bra!
   Du kan emaila mig och adressen står under fliken “Om”, ser nu att den borde heta “Om mig” se om jag kan ändra det. Men där står adressen iallafall 👍🏻
   Mvh Jenny

 3. Hej!Skulle vilja lära mig programmering. Har varit inne och tittat på det du har provat. Har du möjlighet att skicka mig din lathund. Tack på förhand Susanne

 4. Hej Jenny!
  Din gamla kursare från svenskatiden, Erika Larsson här.
  Vilket toppenmaterial du har gjort, kan du skicka berättelse-lathunden till mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *